Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την διάσωση της Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλιόντα η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκο Τορναρίτη ζητώντας του να εγγράψει το θέμα με τίτλο: «Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την διάσωση της Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλιόντα η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η εκκλησία της μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλιόντα παραμένει κλειστή και μη προσβάσιμη στους επισκέπτες λόγω καθολικής υποχώρησης του υπεδάφους. Ολόκληρο το κτίριο της μονής, καθώς και η εκκλησία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω γεωλογικού προβλήματος του υπεδάφους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου τα προβλήματα των ρωγματώσεων που εμφανίζονται στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλιόντα απασχόλησαν το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων  του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και ετοιμάστηκαν μελέτες. Στις μελέτες αυτές έγιναν εισηγήσεις όπως:

1.     Σταματήσει οποιαδήποτε κατασκευή στη νοτιοανατολική περιοχή γιατί σε αυτό το τμήμα υπάρχουν προβλήματα με ερπυσμό του εδάφους.
2.     Οι όποιες κατασκευές γίνουν στο μέλλον, να γίνουν προς τα δυτικά και μακριά από την άκρια της ανατολικής πλαγιάς και
3.     Να γίνουν διάφορες κατασκευαστικές εργασίες προς επίλυση των προβλημάτων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο έχει και το γενικό συντονισμό του θέματος απέστειλε επιστολή στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Παρόλα αυτά η Αρχιεπισκοπή δεν έκανε μέχρι στιγμής καμία ενέργεια για να περισώσει τη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλιόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: