Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τα προβλήματα που παρατηρούνται από τη σήμανση των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονική συσκευή (βώλο) και εναλλακτικές μέθοδοι σήμανσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών πόρων ζητώντας του την εγγραφή θέματος με τίτλο «Τα προβλήματα που παρατηρούνται από τη σήμανση των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονική συσκευή (βώλο) και εναλλακτικές μέθοδοι σήμανσης».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η αναγκαστική ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τη χρήση βόλων μεγέθους 67 Χ 17 χιλιοστά και βάρος 50 γραμμαρίων στο στομάχι του ζώου προκαλεί διάφορα προβλήματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες κτηνοτρόφων που έφτασαν στον  κ. Περδίκη υπήρξαν αρκετές απώλειες ζώων κατά ή μετά τη σήμανσή τους. Κάποια πέθαναν εξαιτίας τραυματισμού του οισοφάγου που τους δημιούργησε δυσκολία και πόνο στην κατάποση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φάνε. Άλλα πέθαναν όταν ο βόλος μαζί με την τροφή ανέβηκε προς τα πάνω (κάτι που παρατηρείται στα μηρυκαστικά) ή ο βόλος πήγε στραβά κατά την τοποθέτηση του και τα ζώα πέθαναν από ασφυξία. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν φαίνονται προβληματισμένες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και κατανόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: