Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρόβλημα επιβίωσης των καταφυγίων ζώων και οι επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε σήμερα επιστολή στον κ. Αντρέα Φακοντή και του ζητά  την εγγραφή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος  του θέματος «Το πρόβλημα επιβίωσης των καταφυγίων ζώων και οι επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της επιβίωσης των καταφυγίων των ζώων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το καταφύγιο ζώων «Sirius» στη Λεμεσό, η ανάγκη λειτουργίας καταφυγίων ζώων στην Επαρχία Λάρνακας κ.ο.κ καθιστά αναγκαίο να συζητηθεί επειγόντως το θέμα με τον πιο πάνω τίτλο.

Ο κ. Περδίκης αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ηλιάδη σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτησή του όπου επισημαίνετε ότι ελάχιστες τοπικές αρχές έχουν προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία χώρων κράτησης αδέσποτων σκύλων. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα δημοτικοί χώροι κράτησης αδέσποτων σκύλων, ενώ υπάρχουν ακόμη δέκα ιδιωτικά καταφύγια ζώων τα οποία με τη λειτουργία τους ενισχύουν σημαντικά το έργο των τοπικών αρχών, αλλά και αναπληρώνουν πολλές φορές το κενό που υπάρχει από την έλλειψη κατασκευής τέτοιων χώρων από τις τοπικές αρχές. Το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα επιθεωρήσεις στους χώρους κράτησης αδέσποτων σκύλων των τοπικών αρχών και είναι γεγονός όπως αναφέρει η απάντηση του Υπουργού ότι κάποιοι από τους χώρους αυτούς δεν πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την προστασία και καλή διαβίωση των ζώων.         

Πάγια θέση του Υπουργείου όπως αναφέρεται στην απάντηση είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία της κατασκευής και λειτουργίας χώρων κράτησης αδέσποτων σκύλων από κάθε τοπική αρχή μπορούν να αμβλυνθούν με τη δημιουργία νέων κατάλληλων τέτοιων χώρων σε περιφερειακή βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: